Οδοντική Προσθετική

Η Οδοντική Προσθετική ή Προσθετολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις προσθετικές αποκαταστάσεις. Δηλαδή με όλες εκείνες τις τεχνικές, που αναπληρώνουν την μασητική λειτουργία, την άνεση και την εμφάνιση μετά από την απώλεια δοντιού ή δοντιών. Η συστηματοποίηση των διαδικασιών από τη διάγνωση έως τον σχεδιασμό μιας νέας προσθετικής εργασίας βασίζεται πλέον στις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Παρασκευή μονής στεφάνης (θήκης)

Παρασκευή Γέφυρας

Η μερική τεχνητή οδοντοστοιχία (μασελάκι ή «μηχάνημα») αποτελεί την εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση απώλειας ορισμένων δοντιών όταν η κατασκευή γέφυρας δεν είναι εφικτή. Προτιμάται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αρκετά υγιή δόντια-στηρίγματα για να στηρίξουν μια γέφυρα δοντιών, λείπουν πολλά συνεχόμενα δόντια ή ο ασθενής προτιμά μια πιο οικονομική λύση οπότε η μερική οδοντοστοιχία είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής λύση. Επίσης με μία μόνο μερική οδοντοστοιχία μπορούμε να αντικαταστήσουμε ταυτόχρονα πολλά ελλείποντα δόντια σε διαφορετικές θέσεις της γνάθου κάτι που θα απαιτούσε την κατασκευή πολλαπλών γεφυρών.

Το βασικό μειονέκτημα μιας μερικής οδοντοστοιχίας έναντι μιας μόνιμης γέφυρας δοντιών είναι πως επειδή πρόκειται για κινητή κατασκευή, είναι δυσκολότερο για τον ασθενή να την συνηθίσει. Επίσης υστερεί σημαντικά από αισθητικής πλευράς καθώς τα μεταλλικά άγκιστρα τους όταν εφάπτονται στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών αποκαλύπτονται με το χαμόγελο επηρεάζοντας αρνητικά την εμφάνιση. Το πρόβλημα είναι σχετικά μικρότερο όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αισθητικά συγκρατητικά μέσα, όπως είναι οι σύνδεσμοι ακριβείας.

Μερική Οδοντοστοιχία

Η Ολική οδοντοστοιχία (μασέλα) είναι μια κινητή προσθετική αποκατάσταση που αντικαθιστά όλα τα δόντια του ασθενή που λείπουν από την άνω την κάτω γνάθο ή και από τις δύο γνάθους. Είναι μια λύση για ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν καθόλου δόντια, στην άνω/κάτω γνάθο.

Ολικές οδοντοστοιχίες άνω και κάτω γνάθου

gtrikΟδοντική Προσθετική