Αθλητικοί Νάρθηκες

Αθλητικό τραύμα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εμπεριέχει πολύ άγχος και έντονη ψυχική αλλά και σωματική καταπόνηση. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας ασχολούνται με τον αθλητισμό. Κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, είτε αυτές πραγματοποιούνται σε συστηματικό είτε σε περιστασιακό επίπεδο, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού του στοματογναθικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής, οι τραυματισμοί στην ευρύτερη περιοχή του προσώπου αφορούν το 5% του συνόλου των τραυματισμών. Επιπλέον, το κόστος αποκατάστασης και δια βίου παρακολούθησης ενός τραυματισμένου ή απολεσθέντος δοντιού είναι υψηλό.  Αξία λοιπόν, αποκτά η έγκυρη πληροφόρηση που θα πρέπει να λαμβάνουν αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αλλά και τα μέλη των αθλητικών φορέων από  τους συναδέλφους οδοντιάτρους. Στα περισσότερα αθλήματα και ιδιαίτερα σε αυτά που είναι ευρέως διαδεδομένα στην χώρα μας όπως η καλαθοσφαίριση, η χειροσφαίριση, η υδατοσφαίριση, η πυγμαχία, η πάλη, το karate κ.α., η χρήση αθλητικού νάρθηκα κρίνεται υποχρεωτική. Διευκρινίζουμε ότι η χρήση αθλητικού νάρθηκα δεν αφορά μόνο αθλήματα έντονης σωματικής επαφής αλλά και όλα αυτά που ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμού του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος.

Προκατασκευασμένοι νάρθηκες από πλαστικό υλικό είναι οι πιο φθηνοί και πωλούνται στην ελεύθερη αγορά σε ένα μέγεθος για όλους τους αθλητές. Το μειωμένο πάχος τους δεν προστατεύει τα δόντια και τους γύρω ιστούς, από ενδεχόμενο κτύπημα. Οι προκατασκευασμένοι νάρθηκες προσφέρουν τη μικρότερη δυνατή προστασία στην πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών κατά την άθληση και μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την ασφάλεια του αθλητή.

Ο Εξατομικευμένος διαστρωματικός νάρθηκας προστασίας δοντιών και προσώπου στον αθλητισμό (mouthguard, sport splint) είναι κάθε ενδοστοματικό, κινητό μηχάνημα, κατασκευασμένο από ελαστικό υλικό με αντοχή στην παραμόρφωση, η χρήση του οποίου βοηθάει στον περιορισμό του τραυματισμού των δοντιών, των ΚΓΔ, του οστού της άνω και κάτω γνάθου και τέλος των ενδοστοματικών και περιστοματικών ιστών.

gtrikΑθλητικοί Νάρθηκες