Uncategorized

Τρόπος Βουρτσίσματος

5 comments

Πώς να Βουρτσίζω τα Δόντια μου Σωστά;

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι η κύρια μέθοδος για την εξασφάλιση καλής στοματικής υγιεινής. Ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούμε μια απλή οδοντόβουρτσα χειρός, ή μια συμβατική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, είτε τις νεότερες τύπου sonic και ultrasonic.

Κάθε ένας από αυτούς τους 3 τύπους οδοντοβουρτσών απαιτεί διαφορετική τεχνική βουρτσίσματος για το πλύσιμο των δοντιών. Εκείνο που παραμένει κοινό είναι ο απαιτούμενος χρόνος για ένα ικανοποιητικό βούρτσισμα που πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 λεπτά.

Οδηγίες για Σωστό Βούρτσισμα Δοντιών (με απλή οδοντόβουρτσα χειρός)

Χρησιμοποιείστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές nylon ίνες και με μέγεθος κεφαλής αρκετά μικρό ώστε να μπορείτε να βουρτσίσετε άνετα τα πίσω δόντια σας.

Βρέξτε την κεφαλή και βάλτε μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας (μέγεθος μπιζελιού).

            Τοποθετήστε την κεφαλή απέναντι στα δόντια κατά μήκος της γραμμής των ούλων σε γωνία 45 μοιρών. Πιέστε ελαφρά την κεφαλή ώστε οι ίνες να ακουμπούν και στην επιφάνεια του δοντιού αλλά και στην άκρη των ούλων.

               Ξεκινήστε από την εξωτερική πλευρά των δοντιών βουρτσίζοντας με μικρές παλινδρομικές κινήσεις. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και μικρού εύρους καλύπτοντας 2-3 δόντια το πολύ. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα μετακινήστε την οδοντόβουρτσα στα επόμενα δόντια μέχρι να τα βουρτσίσετε όλα.

               Βουρτσίστε με τον ίδιο τρόπο και την γλωσσική (εσωτερική) πλευρά των πίσω δοντιών και στις 2 γνάθους. Αν έχετε πρόβλημα με ευαίσθητο αντανακλαστικό εμέτου όταν προσπαθείτε να βουρτσίσετε τα τελευταία πίσω δόντια, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα με μικρότερη κεφαλή.

               Κατόπιν κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα πίσω από τα εμπρός δόντια και κάντε μερικές κινήσεις πάνω-κάτω για να τα καθαρίσετε. Επιμείνετε λίγο περισσότερο στην εσωτερική πλευρά των εμπρόσθιων κάτω δοντιών γιατί είναι το σημείο που συνήθως συσσωρεύεται πέτρα (τρυγία).

               Στη συνέχεια τοποθετήστε την κεφαλή και βουρτσίστε την μασητική επιφάνεια των δοντιών με απαλές μικρές παλινδρομικές κινήσεις. Μην παραλείψετε να βουρτσίσετε και την πίσω πλευρά των τελευταίων γομφίων.

               Bουρτσίστε και την επιφάνεια της γλώσσας για να απομακρύνετε τα μικρόβια και υπολείμματα τροφών που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Διαβάστε περισσότερα για το βούρτσισμα της γλώσσας.

Τέλος, ξεπλύνετε το στόμα σας για να απομακρυνθεί ο αφρός της οδοντόκρεμας και τα υπολείμματα τροφών και μικροβίων που μπορεί να περιέχει, για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των δοντιών.

adminΤρόπος Βουρτσίσματος
read more

Βρουξισμός

4 comments

Τι είναι ο βρουξισμός

Ο βρουξισμός ή βρυγμός είναι το γνωστό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και την ημέρα.

Δες ακόμα: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και θεραπείας ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Ο ασθενής ενημερώνεται για αυτή την πάθηση συνήθως μέσω του συντρόφου του, λόγω του ενοχλητικού πολλές φορές θορύβου ή κατά την εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο από τα χαρακτηριστικά σημάδια στα δόντια.

Ο βρουξισμός εκτός από τους ενήλικες, είναι πολύ συχνός στα μικρά παιδιά, και στους έφηβους. Μπορεί να σταματήσει σε μεγαλύτερη ηλικία από μόνος του ή όχι.

Αιτία του βρουξισμού

Η αιτία του βρουξισμού δεν είναι γνωστή. Είναι γνωστοί κάποιοι παράγοντες που επιδεινώνουν τον ήδη υπάρχοντα βρουξισμό, οι οποίοι είναι το έντονο άγχος και η ένταση της καθημερινότητας, κακότεχνες εργασίες στο στόμα, κακή σύγκλειση των πάνω και κάτω δοντιών.

Συμπτώματα του βρουξισμού

Το πιο βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζει ο βρουξισμός είναι η έντονη αποτριβή των δοντιών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μετά από καιρό και σε έντονο βρουξισμό, τα δόντια αποτρίβονται σχεδόν μέχρι το ύψος των ούλων.

Επίσης, οι ασθενείς που πάσχουν από βρουξισμό παρουσιάζουν έντονους πονοκεφάλους, κυρίως το πρωί μετά τον ύπνο,  προβλήματα στα δόντια, πόνο στην άρθρωση του στόματος, πόνους στις γνάθους και τα αυτιά, του μύες του προσώπου.

Καταστρέφουν επίσης οποιαδήποτε αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα, όπως σφραγίσματα, στεφάνες και γέφυρες πορσελάνης.

Διάγνωση του βρουξισμού

Όπως ήδη αναφέρθηκε τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι τρίζει τα δόντια του και το αντιλαμβάνεται συνήθως από επισήμανση κάποιου άλλου ατόμου, του συντρόφου του ή του οδοντίατρου.

Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει το βρουξισμό με την εξέταση του ασθενούς αναγνωρίζοντας τις χαρακτηριστικές φθορές στα δόντια και τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής, όπως πονοκέφαλο, πόνο στους μύες του προσώπου.

Θεραπεία για  το βρουξισμό

Ο βρουξισμός δεν έχει αιτιολογική θεραπεία. Μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και να προστατεύσουμε τον ασθενή:

Όταν γίνει γνωστό στον ασθενή ότι σφίγγει και τρίζει τα δόντια του, τότε είναι πιο εύκολο για αυτόν συνειδητά να ελέγξει το πρόβλημα κατά την διάρκεια της ημέρας. Μόνος του δηλαδή  μαθαίνει να σταματά το σφίξιμο όταν το αντιλαμβάνεται.

Για την διάρκεια της νύχτας, κατασκευάζεται ένας νάρθηκας που εφαρμόζει στα πάνω ή στα κάτω δόντια και ο ασθενής κοιμάται με αυτόν. Προστατεύονται έτσι τα δόντια από αποτριβή, οι οδοντιατρικές εργασίες που έχουν γίνει,  αλλά θεραπεύονται και τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις.

Όταν η αιτία είναι το άγχος τότε εφαρμόζεται η σωματική άσκηση, η μέθοδος της χαλάρωσης ακόμα και η ψυχολογική υποστήριξη.

Πρόληψη κατά του βρουξισμού

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρουξισμού που εμφανίζονται κατά την παιδική ανάπτυξη δεν είναι πολύ εύκολο να προληφθούν.

Ο συνειδητός έλεγχος από τον ίδιο τον ασθενή κατά την διάρκεια της ημέρας και ο νάρθηκας βρυγμού κατά την διάρκεια της νύχτας είναι τα κύρια μέσα.

Βοηθά η αλλαγή του τρόπου ζωής, οι τεχνικές μείωσης του άγχους, η σωματική άσκηση και κάποιες ασκήσεις για τους μύες του προσώπου.

Κάποιες μικρές συμβουλές είναι η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεϊνης καθώς και η αποφυγή μάσησης τσίχλας.

adminΒρουξισμός
read more

Οδοντική Ευαισθησία

2 comments

Η οδοντινική υπερευαισθησία ή οδοντική ευαισθησία αποτελεί κοινό οδοντικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια κατάσταση που αναπτύσσεται σταδιακά, ως αποτέλεσμα κοινών προβλημάτων, όπως η υποχώρηση των ούλων και η φθορά του σμάλτου. Η οδοντική ευαισθησία αρχίζει να συμβαίνει όταν εκτίθεται το πιο μαλακό, εσωτερικό μέρος του δοντιού, η λεγόμενη οδοντίνη. Η οδοντίνη βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και τα ούλα.

Χιλιάδες μικροσκοπικά κανάλια διαπερνούν την οδοντίνη και φτάνουν στο κέντρο του δοντιού. Μόλις η οδοντίνη εκτεθεί, τα εξωτερικά ερεθίσματα (όπως ένα κρύο ποτό) μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα εσωτερικά του δοντιού με αποτέλεσμα τον χαρακτηριστικό σύντομο, οξύ πόνο της οδοντικής ευαισθησίας.

Τι προκαλεί Ευαισθησία στα Δόντια;

Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πάσχετε από οδοντική ευαισθησία. Αν έχετε οδοντικά προβλήματα, πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας. Αν έχετε οδοντική ευαισθησία, μπορείτε να μειώσετε την περαιτέρω έκθεση της οδοντίνης, να φροντίσετε τα ευαίσθητα δόντια σας και να ανακουφιστείτε από τα επώδυνα συμπτώματα, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινή στοματική σας φροντίδα και στις διατροφικές σας συνήθειες.

<p align=”justify”>Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της ευαισθησίας είναι η φθορά του σμάλτου, π.χ. από το τρίξιμο ή το υπερβολικά συχνό βούρτσισμα και η υποχώρηση των ούλων, π.χ. λόγω ασθένειας των ούλων ή λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος.

adminΟδοντική Ευαισθησία
read more